6 най-често задавани въпроси на интервю и отговорите за отлично представяне

Всяко интервю за работа е съпътствано от известно притеснение. Най-добрият начин да го преодолеете е с положителна нагласа към предстоящата среща. За да добиете увереност и да сте спокойни в момента на провеждането ѝ, направете проучване как би протекъл разговорът. 

В статията ви обобщаваме 6-те най-често задавани въпроса на интервю и предоставяме насоки за подходящите отговори, които да дадете. Акцентът им обикновено е насочен върху трудовия ви опит, но не само. Някои от въпросите целят да разкриете вашите нагласи към компанията и доколко сте отдадени на желанието да сте част от нейния екип и ценности.

Съветът ни е да отговорите, като представите професионалния си път и най-вече онези лични качества, които ви помагат да бъдете добри в работата. Разбира се, интервюиращите вече са се запознали със CV-то и ключовите позиции във вашата кариера. Но по време на срещата, те ви дават възможността да представите себе си и опита си спрямо личната ви оценка.

От вас се иска да синтезирате добре информацията и да попълните „липсващите“ моменти от автобиографията, ако има такива. Не бъдете обстоятелствени в презентирането – тук с малко предварителна подготовка е важно да отсеете онези допирни точки от дейността, която сте упражнявали, съотнесена към отговорностите на позицията, за която в момента кандидатствате.

Какво имаме предвид? Дайте сведения на хората срещу вас в кое сте добри, кои са вашите силни страни и как те биха ви помогнали в новата ви роля. Споделете своите успехи и посочете измерими резултати – например с какъв дял са се увеличили продажбите под ваше наблюдение, колко процента се е увеличила производителността след предложената от вас оптимизация и т.н.

6-nay-chesto-zadavani-vaprosi-na-intervyu-i-otgovorite-za-otlichno-predstavyane

2. „Каква е причината да търсите ново работно място?“

Бъдете максимално откровени. Независимо дали решението да се разделите с предходния работодател е инициирано от вас или от него, най-добре е да изясните точно причините. Не забравяйте, че хората срещу вас са ангажирани професионално с подбор на кадри, а мениджърите, с които водите разговор, познават добре човешката психология. В случай, че решението да напуснете е било ваше, то със сигурност имате своите аргументи. Просто ги изложете.

Ако инициатор е бил работодателят – най-често зад това стоят мотиви, свързани с корпоративни съображения или други обективни причини. Специалистите по подбор на персонал носят отговорността за правилната преценка дали кандидатът ще се впише успешно в корпоративната среда и отговорностите на длъжността.

В Bulmint Recruitment знаем това и обръщаме внимание на всички детайли по време на срещите ни за определена позиция, за да гарантираме, че ще се чувствате на място в даден екип или да разпознаем нуждата от това да  продължим търсенето на подходящ такъв.

3. „Какво знаете за компанията ни и какви са впечатленията ви?“

За да отговорите е необходимо предварително да сте направили проучването си преди срещата. Добре е да сте се запознали с информацията на сайта и в социалните мрежи и да сте потърсили материали в пресата, свързани с компанията.

Тенденцията на все повече организации е да са прозрачни в своята дейност. Открито да говорят за инициативите и наградите си и да презентират специалистите си. За всяка компания това са постижения и е напълно нормално те да бъдат публично споделени.

Разгледайте информацията, свързана с отдела, за който кандидатствате. Колко са хората в екипа? Има ли познати имена сред него? Какви позиции заемат? Има ли споделени истории за успешно развиващи се служители?

4. „Какво възнаграждение очаквате?“ 

Въпросът, който поражда най-много притеснения. Помислете предварително върху него, още преди интервюто, от няколко гледни точки. Първо – каква е необходимата заплата за посрещане на вашите лични нужди? Второ – как оценявате себе си и труда си? Може би сте тесен специалист с ценни познания и опит. Или сте в началото на кариерния си път и нямате достатъчно опит, но пък имате мотивацията да се развивате.

Погледнете обективно на себе си и възможностите си. Ако считате, че не бихте могли да назовете точна цифра, насочете интервюиращите в рамки „от – до“. Помислете при какви условия бихте искали да преразгледате посоченото възнаграждение. Осведомете се за социалните придобивки, които фирмата може да предложи – допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна и работно облекло, спортни карти или корпоративни отстъпки. И последно – като ориентир може да посочите последната си работна заплата, стига тя да е била удовлетворяваща за вас.

6-nay-chesto-zadavani-vaprosi-na-intervyu-i-otgovorite-za-otlichno-predstavyane

5. „Как виждате развитието си във фирмата?“ 

С този въпрос бъдещият ви работодател цели да разбере как виждате себе си в дългосрочен план и дали сте склонни да бъдете лоялни към тази компания. Разбира се, дори вашите намерения да съвпадат с очакванията на фирмата, винаги могат да се появят обстоятелства в началния процес на работа, които да променят нагласите ви.

Въпреки това, не бихте приели срещата, ако не очаквахте перспективно сътрудничество? Просто изложете мотивацията си. Не забравяйте, че вие сте инвестиция – не само на финансов ресурс, но и на време, обучения и др. Необходимо е да имате сериозни намерения, ако искате да работите съвместно и трябва да дадете положителни сигнали за това.

6. „Имате ли въпроси?”

Това могат да бъдат всякакви въпроси относно позицията, работното място, екипа, отговорностите и задълженията, възможностите за развитие и всичко друго, което би могло да е важен момент при вземането на решение за започването на нова работа.

Активната ви позиция е силен сигнал за бъдещия ви работодател или интервюиращия. Тя е индикатор, че имате сериозен интерес и вече мислено поставяте себе си в работната среда. Така показвате, че търсите информация дали предлаганите условия отговарят на вашите очаквания и желания за развитие. И в двата случая изясняването на детайли относно позицията оставя положително впечатление. 

 

В заключение можем да кажем, че темите на срещата засягат не само вашия минал опит, а по-скоро чертаят ориентира на вашето бъдеще. Въпросите за интервю, които представихме, са актуални и подбрани от професионалната ни практика. Ако се интересувате от още кариерни съвети, разгледайте и останалите статии в блога ни или се свържете с нас на: e-mail: recruitment@bulmint.com или телефон: 0311 39 047

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за най-новите ни статии за развитие на кариерата.

Няма да използваме имейл адреса ти с цел спам

newsletter.picture.alt