Как да намеря подходящата за мен позиция и да се представя успешно?

Решили ли сте, че е време да поемете по нов път в кариерното си развитие? Прекарали ли сте месеци в търсене на нова позиция, но без особен резултат? Ако отговорите на тези въпроси са „Да“, ние сме готови да бъдем ваш партньор в намирането на мечтаната от вас позиция, като ви дадем няколко съвета.

По-често кандидатите, които не успяват да намерят работа лесно, са тези, които се гмуркат сред обявите за работа, без да се замислят какво наистина искат и какво точно трябва да направят, за да стигнат до подходящата за тях роля. В резултат на това кандидатстват за позиции, които не са подходящи за тях на този етап от кариерното им развитие.

Bulmint Recruitment Как да намеря подходяща работа

За тези от вас, които са решени да намерят нова роля, която ще бъде крачка напред в кариерата, обобщихме няколко стъпки, които можете да следвате, за да сте по-успешни в търсенето на работа и да намерите позицията, която наистина ще бъде подходяща за вас:

1. Помислете обективно за своя кариерен път

Помислете за това коя е правилната позиция за вас, спрямо личността ви и силните ви страни, вместо коя роля ви е допаднала моментно. Понякога се изисква да се замислите и да си отговорите честно на някои въпроси, относно това как си представяте кариерата си в дългосрочен план.

  • Първо, определете вашите вътрешни черти и личностни качества – какви са силните и слабите ви страни, какви специфични умения имате, изпълнението на какъв вид работа ви е удовлетворявала най-много досега и защо?

  • В каква среда се чувствате най-мотивирани и успешни? В каква среда сте подтиснати и неползотворни? След това обмислете външния контекст около нуждата ви от смяна на работата. Дали индустрията, в която се развивате, е изправена пред период на промяна – криза или пазарни промени, които ще се отразят на бъдещите ви възможности за развитие?

  • Проучете конкуренцията и сравнете вашите професионални умения с тези на специалистите от бранша, които сте избрали. Опитайте да помислите обективно дали сте по-способни от средното ниво на конкурентите ви.

  • Бухте ли могли да използвате и надграждате уменията от настоящата си позиция в следващата? Насочете се към позиция с перспектива в дългосрочен план.

  • Има ли кариерен модел или професионалист, на който се възхищавате и искате да следвате и какви са стъпките, за да стигнете до нивото, на което е той?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да начертаете своя кариерен път и да набележите стъпките, които трябва да предприемете, за да не се отклонявате от него.

Не забравяйте, че когато кандидатствате за работна позиция, винаги сте в конкуренция с други способни хора. Помислете какво бихте могли да изтъкнете като предимство пред останалите, какви примери и лична история бихте споделили, така че да убедите бъдещия си работодател, че точно вие сте правилния избор за позицията. Определете това качество или умение, което ви отличава от други кандидати и се съсредоточете върху него, когато разговаряте с бъдещи работодатели, подчертайте в разговора нещо иновативно, което умеете и което до момента не е било развито в съответната компания.

2. Актуализирайте автобиографията си

Може да искате промяна и да се чувствате изчерпан на настоящата си позиция, но не пренебрегвайте факта, че ролята, която изпълнявате към момента е стъпката към бъдещи възможности. Помислете как искате да изглежда собствената ви автобиография от гледна точка на специфични умения, опит, квалификации и участие в различни проекти и опишете всичко това структурирано и изчерпателно.

Много често, за да попаднете на работодател, който ще насърчи личното ви развитие, е необходимо да сте проактивен и да представите свой собствен план за това. Бъдете проактивни, а не реактивни, когато става въпрос за изграждане на умения и опит, необходими за обогатяване на вашата автобиография.

Поемайки проактивно различни задачи в настоящата си роля, ще повишите потенциалната си бъдеща стойност на пазара на труда. Ще добиете и по-голяма самоувереност, което би било във ваш плюс, когато се впуснете в търсене на работа. От друга страна ще бъде полезно да включите всички нови умения и качества, които сте придобили, в актуалната си автобиграфия.

3. Помислете как искате останалите да ви познават като професионалист

Много е важно сами да изградите ясна представа за себе си. Това означава напълно да разбирате къде сте в момента и къде искате да бъдете като развитие в кариерата си. Да отделите време да разберете и развиете своя собствена лична позиция в дадена компания като професионалист коства време и упорита работа, но това помага да оформите вашата професионална идентичност и има огромно въздействие върху това как другите ви възприемат професионално. Това може да бъде от решаващо значение при търсене на нова работа.

Така че, преди да се впуснете в търсенето на работа, обмислете в какво сте най-добри като професионалист в момента, как вие самите виждате себе си, в какво искате да продължите да се развивате и какво трябва да промените, за да станете по-добър в това, което правите. Мислете за положителните черти, които искате хората да видят във вас и се стремете да ги поддържате и доразвивате.

Може да сте категорични, че искате да поемете към нова кариерна възможност, но смяната на работодателите е сериозна промяна и дългосрочният успех никога не трябва да се жертва на краткосрочно удовлетворение или моментна нагласа.

 

Ако имате нужда от консултация или съдействие при намиране на работа, очакваме да се свържете с нас.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за най-новите ни статии за развитие на кариерата.

Няма да използваме имейл адреса ти с цел спам

newsletter.picture.alt