Как да подобрите своя LinkedIn профил в 7 стъпки?

В дигиталния свят днес съществува специално място за всички специалисти, които не само търсят нови кариерни възможности, но и се стремят да изградят мрежа от професионални контакти. Linkedin е събирателното място за всички тези цели и е чудесен начин да го използвате за професионалното си развитие.

Проучване на заетите в платформата показва, че над 90% от рекрутърите използват успешно медията, за да намерят ново попълнение. Но какво да направите, за да се отличите и да бъдете забелязани? Опитайте да приложите няколко от съветите, които сме подготвили, за да оптимизирате профила си и да се отличите сред специалисти със сходни на вашите умения.

1. Попълнете цялата информация в профила си

Много често ще получавате предложения от самия сайт (т.нар. tips), с които да подобрите начина на представяне. Един от тях е да въведете колкото се може повече информация в обособените полета. Няма защо да се притеснявате, че някой би могъл да злоупотреби с данните ви - Linkedin има строга политика относно съхранението и обработването им. Платформата дори обособява три нива на пълнота на профила, които дават различни преимущества на потребителите: начално - за всички членове, средно - при четири попълнени секции и отличително - при 7 попълнени секции. При тях ще можете да се възползвате от по-конкретни препоръки и предложения, свързани с намирането на подходяща позиция и повече разглеждания на профила от потенциални работодатели.

2. Изберете подходяща снимка

Профилната ви снимка трябва да бъде професионална, актуална и видима за всички членове на мрежата. Препоръчително е да се представите с работна бизнес визия, но не бъдете прекалено сериозни - първото впечатление е най-важно и ще е чудесно да покажете, че сте човек с топъл и приветлив характер. За тези от вас, които със сигурност търсят своята нова работа, имате възможност да поставите една от специално изготвените от Linkedin рамки “open to work”, с която бързо и лесно рекрутърите биха могли да ви открият и да преминат директно към разговор с вас.

Как да подобрите своя Linkedin профил в 7 стъпки

3. Използвайте максимално пространството за описание

Имате 220 символа, с които разполагате не просто, за да включите своята настояща позиция. Впишете всички ключови думи, които отговарят на вашия опит, интереси, силни страни и виждания за развитие в кариерата. Така ще акцентирате основно върху работата, която бихте искали да вършите, не толкова върху позицията, която сте упражнявали. Освен това, значително ще увеличите шансовете си името ви да се покаже при различни търсения и ще покажете, че гледате в посока на вашето бъдеще.

4. Изградете кратко резюме

Екипът на Linkedin напомня, че хората, които са включили своето резюме, получават 3.9 пъти повече разглеждания на профила. Маркирайте своите най-важни кариерни моменти, но се опитайте да представите информацията в измерими резултати. Подчертайте онези качества, които са ви помогнали по пътя на това да ги постигнете. 

5. Добавете своите умения и препоръки

Поискайте от връзките в своята мрежа да ви подкрепят за определени умения и да дадат своята оценка - нищо не говори по-красноречиво за вашата компетентност от мнението на колеги и мениджъри. Специалистите съветват все пак да подчертаете своите твърди умения и да маркирате 3 от тях, като най-значими. Обмислете добре кои да са те и се обърнете към правилните хора, които биха ви подкрепили.

6. Бъдете активни и разширявайте своите контакти

Освен за актуалността на данните ви, рекрутърите следят и за вашата активност. Когато видите новина, свързана с професионалната ви сфера или лични интереси, не оставайте безразлични - харесайте, коментирайте или споделете, като добавяте релевантни хаштагове, за да бъде достъпна информацията за повече хора. 

Не се притеснявайте да добавяте нови контакти към своята мрежа. Приемайте и отправяйте покани от и към хора със сходни позиции или области на дейност. С кратко съобщение благодарете, че са ви добавили в своя кръг от познати и изкажете надежда, че ще имате възможност да обмените взаимно идеи и опит. Подобен малък жест остава винаги оценен и може да постави началото на успешна колаборация и да открие нови възможности пред вас.

Как да подобрите своя Linkedin профил в 7 стъпки

7. Включете уведомленията си за обяви и кандидатствайте с Easy Apply

Имате чудесната възможност да се абонирате за нотификации за налични свободни позиции, които сте задали според вашите критерии - присъствена или дистанционна работа, специфични град или държава, експертно ниво или дори определена компания, която следите.

Повечето работодатели предлагат опцията за Еasy Аpply - кандидатстване по обява в три лесни стъпки, което става в самата мрежа:

  • Изпращане на актуални контакти - телефон и имейл

  • Прилагане на CV - като прикачен файл

  • Отговор на конкретно зададени въпроси от компанията - например във връзка с нивото на владеене на език или години опит в сферата или позицията и др.

Ще имате финална възможност да прегледате всичко попълнено и бързо и лесно да изпратите своята кандидатура. 

Възползвайте се от възможностите, които предлага LinkedIn, за да откриете своята желана работа и да създадете мрежа от професионални контакти, които ще могат да ви помогнат при изграждането на вашата кариера. Ако се интересувате от още кариерни съвети, разгледайте и останалите статии в блога ни или се свържете с нас на: e-mail: recruitment@bulmint.com или телефон: 0311 39 047

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за най-новите ни статии за развитие на кариерата.

Няма да използваме имейл адреса ти с цел спам

newsletter.picture.alt