Какво съветват HR специалистите, за да се представите успешно на интервю за работа?

bulmint-recruitment-kak-da-se-predstavim-uspeshno-intervyu

В последната ни статия дискутирахме темата за намиране на подходяща позиция. В случай, че сте определили насоката на своето професионално развитие, то вероятно вече разглеждате обяви и кандидатствате активно. Но какво се случва, когато вече сте изпратили CV? Следва да отделите време и да се подготвите за предстоящия процес по подбор. Обобщихме полезна информация как протича той и какво да очаквате във всеки един от неговите етапи, за да се представите успешно.

Как протича първият разговор-покана за интервю?

Първото, което може да очаквате, когато подадете своята автобиография, е да получите обаждане от страна на работодателя. То може да бъде свързано с допълнителни уточнения относно изпратеното CV или мотивационно писмо или да бъде директна покана за среща. От изключителна важност е не просто да откликнете на поканата, но и да се поинтересувате с кого ще бъде срещата ви и каква е ролята му в компанията. Помолете да ви синтезират и изпратят в един имейл още веднъж най-важните уговорени детайли – къде, кога и с кого ще се проведе интервюто. Не се колебайте да попитате за уточнения относно локацията или да помолите за лице за контакт. Важно е да има на кого да подадете информация в случай, че се наложи да закъснеете, нуждаете се допълнителни разяснения или е възникнал друг проблем, който би могъл да възпрепятства срещата ви.

На какво да обърнете внимание при първата среща с работодателя?

Припомняме, че първото впечатление е най-важно. Ако интервюто се провежда лично, не забравяйте, че може би се намирате на бъдещото си работно място и сред бъдещия си екип. Създава добро впечатление, ако поздравите не само човека, който ви посреща, но и останалите присъстващи, в случай, че има такива. Ако е необходимо да почакате, не се ядосвайте и не проявявайте нетърпение. Използвайте времето, за да разгледате обстановката – това е отличен начин да почерпите информация за фирмата и нейната среда. Потърсете за място, където биха могли да са презентирани продукти или различни отличия, фотографии от производствени процеси или техника, информативни пана с мисията и ценностите на компанията. Наблюдавайте как протича комуникацията сред хората там. Това са все неща, които ще ви помогнат да привикнете по-бързо и по-добре към атмосферата и вероятно ще ви позволят да се отпуснете и да придобиете впечатление какъв би могъл да бъде животът ви, постъпвайки на работа тук.

Ако получите покана за онлайн интервю, трябва най-вече да сте подготвени технически, за да проведете срещата. Намерете тиха и спокойна локация, където да осъществите видео връзката. Постарайте се все пак това да е приветливо и подредено място. Инсталирайте необходимите програми, тествайте картината и звука преди разговора. Подгответе се, така че в близост до вас да има всичко необходимо, за да не се налага да прекъсвате интервюто.

В случай, че първата ви среща е със специалисти от агенция за подбор на персонал, не пропускайте да се поинтересувате и да поискате възможно най-подробна информация за работодателя, който е обявил свободната позиция. Това ще ви помогне, за да се подготвите за разговора с него, при покана за второ интервю.

Как започва интервюто?

Същинската част започва със запознанството ви с интервюиращия или интервюиращите. Усмихнете се, поемете инициативата и се представете официално. Можете да направите първата стъпка към скъсяване на дистанцията и да съобщите начина, по който бихте искали да се обръщат към вас. Задължително спазвайте етикета – ръкувайте се енергично с всички присъстващи. Много често по време на тези срещи, не водещият интервюто взима финалното решение за назначението ви. Обикновено това е човек в компанията, с когото ще работите в пряка зависимост – или колега с повече опит, на когото е възложена задачата да ви въведе в отговорностите на позицията, или пък – вашият пряк мениджър. Ето защо не пропускайте да отделите внимание и на другите присъстващи по време на срещата. Когато представяте CV-то си или отговаряте на въпросите – винаги търсете визуалния контакт и се обръщайте към всички в стаята.

bulmint-recruitment-upeshno-predstavyane-na-intervyu

Как да участвате активно?

Успешното ви представяне зависи и от активното ви участие в интервюто. Нужно е не просто да отговаряте подходящо на въпросите, но също така и да сте активен слушател, който възприема информацията и вниква в нея. Това проличава най-ясно в случай, че сте проактивни и задавате въпроси на свой ред. Разбира се, те трябва да са адекватни и да целят да получите нова или пояснителна информация. Избягвайте празни въпроси, които всъщност перифразират току-що казаното. Опитайте да разберете в каква структура попадате. Какъв е екипът, в който ще работите? Кой ще бъде прекият ви ръководител и др. Помолете да ви споделят как би протекъл един работен ден, за да успеете да си го представите и да видите себе си в тази картина. Поинтересувайте се къде всъщност ще е работното ви място, защото срещата може да се провежда на локация, различна от местоработата. Попитайте какви са условията за служебен транспорт, годишен отпуск, работно време и др.

Какво да очаквате след интервюто?

Добрият финал на срещата завършва с официално предложение за работа. Но все повече компании обособяват няколко срещи с кандидата или дори му поставят самостоятелна задача, близка до тези от работното му битие, за да придобие най-точна представа за бъдещата си роля. Стандартно, можете да очаквате отговор в разумен срок между една-две седмици. Помолете за обратна връзка, независимо дали сте одобрени – така показвате, че изходът не ви е безразличен и че искате да сте осведомени своевременно за решението. Добро впечатление ще направи, ако след интервюто изпратите имейл, в който да благодарите за срещата ви и да укажете, че сте насреща в случай, че възникнат допълнителни въпроси към вас.

bulmint-recruitment-saveti-za-uspeshno-predstavyane-na-intervyu

Как да направите равносметката?

След интервюто е важно да анализирате цялата среща и представянето си. Бъдете обективни към себе си и откровени, както за позитивните моменти, така и за грешките. Препоръчваме да направите това по модела KISS (keep, improve, start, stop) – или най-общо да разграничите срещата на елементи, които да:

  • „Запазите“ – това са нещата, които сте направили добре – били сте представителни, говорили сте уверено.

  • „Подобрите“ или нещата, върху които да работите за в бъдеще – да представяте повече измерими показатели относно успехите си; да създадете акценти от биографията си, съотносими към позицията, за която кандидатствате.

  • „Започнете“ - да задавате активно въпроси; да обръщате внимание на невербалната комуникация.

  • „Спрете“ - да бъдете прекалено обстоятелствени; да сте фокусирани единствено върху въпроса за възнаграждението.

Когато минавате през този разбор на ситуацията, постарайте се да бъдете максимално конкретни, отговаряйки на въпросите по методологията KISS. Тя ще ви помогне да подобрите комуникацията си с потенциални работодатели за в бъдеще.

Професионалният ни опит показва, че тези няколко съвета за успешно представяне по време на интервю, дават най-добри резултати при среща с работодател. Ако имате желание за развитие и сте отворени за нови кариерни възможности – разгледайте актуалните свободни позиции на нашия сайт или ни потърсете за лична консултация.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за най-новите ни статии за развитие на кариерата.

Няма да използваме имейл адреса ти с цел спам

newsletter.picture.alt